Diensten
(Interim) management
Geïnspireerd door o.a. Boonstra, Van Emst, de Caluwé en Wierdsma wordt aandacht besteed aan de cultuur van de organisatie en dat wat mensen drijft om er te willen werken. Hoe maak je gebruik van elkaars kwaliteiten en versterk je elkaar? Hoe werken (bovenschools) directeur/manager, teamleider en teamleden samen? Er wordt gewerkt met faciliterend en coachend leiderschap. De (interim)manager heeft actuele kennis paraat als leider in de schoolcontext, heeft kennis van management, organisatie en veranderingsprocessen en heeft gevoel voor de mensen binnen de organisatie. Daarnaast beschikt de manager over vaardigheden in conficthantering, kan gemakkelijk strategisch ingrijpen, is besluitvaardig en straalt stabiliteit, rust en zelfvertrouwen uit.
Er zijn verschillende vormen van (interim) management denkbaar;
Ø inhoudelijk onderwijsmanagement
Ø crisismanagement
Ø veranderingsmanagement
Ø projectmanagement
Ø voortgangsmanagement
Teamontwikkeling
De relatie tussen de gewenste ontwikkeling van de organisatie en de ontwikkeling van de professionals hierbinnen staat centraal. In hoeverre wordt er resultaatgericht gewerkt? In hoeverre is de cyclus van pop-, functionerings- en beoordelingsgesprekken hierop ingericht en zijn er ontwikkelmogelijkheden?
In gesprek kan gekeken worden naar de cultuur in de organisatie en mogelijke investeringen die gedaan kunnen worden in individuele- en/of teamscholing. Talenten van medewerkers worden vaak niet volledig benut. Medewerkers die klagen over werkdruk doen vaak niet de dingen waar zij energie van krijgen. De wijze waarop wordt omgegaan met taakbeleid en CAO kan verschil maken. Uitgangspunt vormt het (her)vinden van een balans in het verwezenlijken van organisatiedoelen en individuele doelen van medewerkers.
Consultatie en advies
Advies kan gegeven worden aan (onderwijs) instellingen na oriënterende gesprekken op (top-) managementniveau, organisatorisch managementniveau en operationeel managementniveau.
Adviezen kunnen ontstaan bij o.a.:
Ø het herijken van visie, missie en strategische koers
Ø onderwijskundige innovatie
Ø accreditaties of onderwijsinspecties
Ø kwaliteitsontwikkeling en/of -borging
Ø reorganisatie of reallocatie
Ø het invoeren van nieuwe (opleidingskundige) concepten
Ø didactische leerbehoeftes binnen een team
Ø teamontwikkeling
Training en projectbegeleiding
Training en project(bege)leiding van projecten in onderwijsorganisaties en zorg- en hulpverleningsorganisaties is mogelijk op gebied van o.a:
· 21th century skills, onderzoekend leren, onderzoeksbegeleiding
· excellentiebeleid, honoursdidactiek
· hoogbegaafdheid
· brede talentontwikkeling, meervoudige intelligentie
· observatie en diagnostiek, handelingsgericht werken
· maken van (cito-analyses), opbrengstgericht werken
· ontwikkelingspsychologie; orthopedagogiek, psychopathologie
· opvoedingsondersteuning en sociaal emotioneel leren
· gesprekstechnieken; onderhandelen; conflicthantering
· teamwerk en participatief management
· begeleiden van groepen (groepsdynamica)
· muzisch agogische methodiek, creatieve therapie
· organisatiekunde, management van verandering
· ondernemerschap, contractactiviteiten
· congresorganisatie
Coaching en ontwikkeling van leiderschap
Docenten, teamleiders, bouwcoordinatoren, opleidingsmanagers, schooldirecteuren kunnen een beroep doen op coaching op zowel organisatorisch, onderwijskundig als persoonlijk niveau. In coachingsgesprekken wordt op holistische wijze verbinding gelegd tussen hoofd, hart en handen. Datgene boven de waterlijn (uw gedrag, kennis, vaardigheden) wordt in verbinding gebracht met dieperliggende zaken (opvattingen, overtuigingen, normen). Uiteindelijk vormen uw drijfveren en karakter, met bijbehorende waarden de basis om keuzes op wilsniveau te maken. Wat wilt u ontwikkelen en waarom is dat belangrijk voor u? Gewerkt kan worden onder andere op basis van de werkwijze van Steven Covey (“the leader in me”), Theory U of een andere werkwijze die beter bij u en uw vraag past.